Af Arne Simonsen
Varde: Lejrbål, tørklæder og respekt
Råbåndsknob, lejrbål og ture i naturen. Det er opskriften på integration. Som led i et integrationsprojekt i Varde har Det Danske Spejderkorps oprettet en trop for flygtninge- og indvandrerbørn. 20 børn er med i gruppen, og 15 af dem har anden etnisk baggrund.
”Vi lærer at samarbejde, uanset om man er dansker eller araber,” siger 19-årige Marianne Jamal, hvis forældre er palæstinensere.
Spejderne imødekommer de forskellige etniske kulturer på flere punkter: Nogle børn må ikke spise svinekød, så spejderne har købt nye gryder, potter og pander. Og når den etniske spejdergruppe tager på lejr, sover piger og drenge i kønsopdelte telte.
”Man lærer at respektere hinandens forskelle. Jeg er overbevist om, at det betyder rigtig meget for integrationen”, siger patruljeleder Marianne Jamal.
Varde Kommune og DUF støtter projektet
På madskolerne laver de 8-12-årige danske børn mad sammen med etniske børn. Børnene møder andre madkulturer og får nye kammerater. Siden 2006 har 4H lavet etniske madskoler i syv kommuner – blandt andre Vejle:
”Den etniske madskole har været så stor en succes, at vi har oprettet en ny 4H-klub i Nørremarken – et kvarter med ghettostatus. Tre tyrkiske kvinder er endda kommet med i bestyrelsen. De deltager i foreningsarbejdet og tager kurser. Når først de etniske unge og deres forældre kommer med i foreningsarbejdet, så gør de det med liv og sjæl,” siger 4H-konsulent Knud Rasmussen.
Viborg Internationale Forenings integrationsarbejde har ofte skabt positive avisoverskrifter. Foreningens 250 medlemmer har haft besøg af ministre, medier og eksperter, der alle vil høre om, hvordan foreningen laver aktiviteter for unge, tilbyder lektiehjælp og hjælper nydanskere ud på arbejdsmarkedet. På to år har foreningen hjulpet 50 nydanskere i job.
”Vi vil gerne tage et ansvar og være med til at hjælpe nydanskere i arbejde,” siger foreningens talsmand, 34-årige Ismail Hassan.
Ismail har været indstillet til integrationsministeriets ildsjælspris, og i weekenderne går de foreningsaktive rundt i nattelivet for at forebygge ballade.
”De fungerer som rollemodeller. Integrationen og kommunikationen med disse grupper bliver lettere med sådan nogle ildsjæle,” siger integrationschefen i Viborg Kommune, Bent Sigaard.